Najdroższy chleb świata wypiekany jest w małej miejscowości Algatocin koło Malagi w Hiszpanii, w piekarni "Panadería Pan Piña".
Do jego wypieku używa się organicznej mąki z komosy ryżowej, nasion chia, płatków owsianych i suszonego pomidora. Słodzony jest tzw. suchym miodem i doprawiany solą kamienną wydobywaną ręcznie.
Ważący ledwie 400-gramów bochenek kosztuje aż 1480 euro. A wszystko przed dodatki jadalnego złota i srebra, dodawane do masy i rozsypywane po bochenku w postaci pyłu, płatków i listków.
Zdaniem piekarza, Juana Manuela Moreno, szlachetne metale mają korzystne działanie dla organizmu, pomagają wyeliminować toksyny i spowalniają starzenie się skóry.
Wypiekając taki chleb, właściciel piekarni wyraźnie wzorował się na antycznej medycynie chińskiej, gdzie już w 2500 roku p.n.e. stosowano złoto w celach leczniczych i uważano je za eliksir przedłużający życie 😝