Najdroższa pizza świata, zwana pizzą Ludwika XIII, została stworzona przez jednego z najsłynniejszych producentów pizzy i mistrza włoskiej kuchni, Renato Viola.
Jest niewielka, ma zaledwie 20 centymetrów. Ale jest zrobiona z najbardziej ekskluzywnych i rzadkich składników.
Ciasto powstaje z ekologicznej arabskiej mąki posypana wyselekcjonowaną różową australijską solą morską i pozostawionej na 72 godziny do wyrośnięcia.
Wśród dodatków znajdziemy trzy rodzaje kawioru – Kaspia Oscietra Royal Classic z irańskiego wybrzeża, Oscietra Royal Prestige i Kaspia Beluga.
Do tego mozzarella z bizona i homar z Norwegii.
Ta najdroższa pizza, która kosztuje 12 tysięcy dolarów jest serwowana wprost do Twojego domu w pakiecie z ekskluzywnymi talerzami i sztućcami oraz z kucharzem i sommelierem (to taki wyspecjalizowany kelner zajmujący się serwowaniem win w restauracji), z którym porozmawiasz o najlepszych alkoholowych trunkach.
Jest podawana z butelką szampana Krug Clos du Mesnil z 1995 roku i koniakiem Remy Martin Louis XIII - stąd pewnie jej nazwa - Pizza Ludwika XIII 😛